Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het begin van het voorjaar - Patricio Pron


Het begin van het voorjaar - Patricio Pron

Fragmentarische roman over intrigerende ‘collectieve schuldvraag’ van het Duitse volk.De roman Het begin van het voorjaar, het laatste boek van Patricio Pron, draait in wezen om de grote vraag of het erg is dat individuen worden ontzien, omdat Duitsland als geheel de schuld van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust op zich nam.


De persoon om wie het in deze roman draait is de fictieve Duitse filosoof Hollenbach, die in de jaren dertig eerst leerling en later collega was van de grote Martin Heidegger. Hollenbach dankt zijn roem aan zijn stellingen over de relatie tussen taal en werkelijkheid. In de wereld buiten de taal bestaat geen oorzaak en gevolg, alleen ‘discontinuïteiten’. De hamvraag is echter of Hollenbach – net als Heidegger – besmet is door het nationaalsocialisme.

De jonge Argentijn Martínez wil met Hollenbach een vertaling bespreken die hij van een van zijn boeken maakt en begint een correspondentie met hem. Hij dringt aan op een bezoek, maar de filosoof houdt de boot af. Martínez reist toch af naar Duitsland, daar begint hij aan een lange zoektocht langs diverse universiteitssteden. Hij spreekt met voormalige collega’s en vrienden, om zo meer over Hollenbach te weten te komen. Elk gesprek werpt licht op het verleden, maar daardoor lijken elders weer duveltjes uit een doosje op te duiken.

De structuur van het boek is zeer geconstrueerd en fragmentarisch. Personages worden daardoor slechts fragmentarisch geschetst, de lezer leert de personages en de filosofische gedachten die Pron in het boek heeft verwerkt niet echt kennen.
  Vaak moet je als lezer zoeken of gissen naar het personage dat in een groot fragment met ‘hij’ of ‘zij’ wordt aangeduid. Heden en verleden worden veelvuldig afgewisseld. De schrijfstijl is ingewikkeld, met vaak hele lange zinnen.

Pron laat in dit boek zien dat hij zeer belezen is, maar door het van-de-hak-op-de-tak-springen in combinatie met de lange zinnen raakt de lezer soms helemaal de weg kwijt. Zelfs als deze een grote belangstelling heeft voor historische en filosofische onderwerpen. Dit is jammer, de kwestie van de ‘collectieve schuldvraag’ over de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog van Duitsland is intrigerend, maar wordt helaas niet echt uitgewerkt.Patricio Pron (Argentinië, 1975) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse Latijns-Amerikaanse auteurs. Hij heeft verschillende verhalenbundels en romans op zijn naam staan, waaronder De ziel van mijn vader klimt omhoog in de regen. Voor zijn werk ontving hij al diverse internationale prijzen en hij wordt in meer dan tien landen uitgegeven. Pron woont in Madrid, waar hij werkt als vertaler, journalist en schrijver.

Begin van het voorjaar 2016 verschenen bij Uitgeverij Meulenhoff te Amsterdam. Het boek telt 269 pagina’s, inclusief een uitgebreide bronnenverantwoording.

Vertaling: Arieke Kroes ISBN: 978-90-290-8809-1. Ook als E-book te koop.


Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 28-02-2017