Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het Voorgesprek - Simon Hammelburg


Het Voorgesprek - Simon HammelburgVermakelijk en leerzaam, ook voor wie zelf een boek wil schrijven.

Het Voorgesprek van Simon Hammelburg is de geestige, maar ook enigszins tragische korte roman over de wederwaardigheden van journalist/schrijver Tonko Sluyter. Het schrijven van enkel boeken lukt hem zonder veel moeite, maar het uitgeven ervan en vervolgens de promotie richting pers, radio en tv blijkt een geheel ander verhaal.Tonko Sluyter schrijft enkele onthullende en spraakmakende boeken, maar het is voor hem ‘a hell of a job’ om bij uitgeverijen in beeld te komen. Dat is een ware ratrace, veroorzaakt door de overstelpende hoeveelheden manuscripten die uitgeverijen toegezonden krijgen. Die wel óf niet behandeld worden… Na veel vijven en zessen lukt het hem om - met hulp van zijn vriendin en haar secretaresse - een uitgever te interesseren. In zijn pogingen om zijn boeken vervolgens verkocht te krijgen, wordt Sluyter geconfronteerd met een verbijsterende aanpak bij radio- en tv-programma’s die boeken promoten.

  Simon Hammelburg neemt in dit boekje de werkwijze van uitgevers, pers en radio- en tv- programma’s op de hak, maar hij doet dat op een integere wijze. Hij weet waarover hij schrijft, hij is zelf journalist en schrijver. Hij maakt bij het schrijven van Het Voorgesprek  gebruik van eigen ervaringen en ervaringen van collega’s. Hij geeft daardoor een goede inkijk in het reilen en zeilen van de uitgeverswereld en de publiciteitsmachine in pers en op radio en tv. Door de invoelbare en humoristische schrijfstijl leest het boekje als een trein.

Volgens de achterflap is Het Voorgesprek ‘een heerlijk boek voor iedereen, maar vooral voor het journaille en de studenten en docenten aan de Academies voor Journalistiek en Voorlichting’. Maar het is veel meer: voor mensen die zelf een boek willen schrijven en (laten) uitgeven is dit boekje vermakelijk en leerzaam. Het laat de vele voetangels en klemmen zien die je onderweg tegen kunt komen.Simon Hammelburg (1952) is journalist en schrijver. Ook is hij componist en tekstdichter. Hij begon zijn werkzame leven in 1970 als presentator en verslaggever bij AVRO’s Radiojournaal. In 1989 vestigde hij zich in New York als correspondent voor Nederlandse en Belgische radio en televisie. Hij heeft daarnaast vier boeken geschreven: Kaddisj voor Daisy (1996), Van binnen is alles stuk - Herinneringen van vernielde generaties (2014), Broken on the inside - The War never ended (2014) en Het Voorgesprek (2017). Eerder was hij medeauteur aan het boek Mijn Jodendom (1980).

Het Voorgesprek is verschenen bij Uitgeverij Aspekt in Soesterberg op 7 februari 2017. Het telt 86 pagina’s. ISBN: 9789463381239. Niet als E-book te koop.


Waardering:
   


Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 24-02-2017