Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Goed Volk - Teun van de Keuken


Goed Volk - Teun van de Keuken

‘Roman’, staat er op de voorkant van Goed Volk, geschreven door Teun van de Keuken. De protagonist heet ook Teun van de Keuken en alle te controleren feiten en gebeurtenissen die in het boek voorkomen, zijn parallel aan de werkelijkheid. In een interview met NRC zegt Van de Keuken:
"Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een kind (…) Of alles precies zo is gegaan, heb ik niet nagevraagd bij mijn moeder. Daarom noem ik het een roman.”
Helder. Toch voelt het tijdens het lezen niet alsof het boek echt uit het perspectief van een kind geschreven is, maar meer alsof het er een terugblik op is. De emoties zijn nooit direct, maar steeds reflecterend, beschrijvend.
De auteur vertelt in Goed Volk over Teuns jeugd eind jaren zeventig te Amsterdam. Zijn vader, documentairemaker, en zijn moeder zijn linkse kunstenaarstypes die zich omringen met gelijkgestemde vrienden; andersdenkenden worden door Van de Keuken senior niet geaccepteerd.
Teun zelf lijkt in het leven van zijn ouders de tweede plaats in te nemen: eerst is er het werk - of breder: het idealisme, dat weerklank vindt in het werk -, daarna pas de zoon. Teun wordt bij wijze van statement naar De Brug gestuurd, een volkse lagere school waar Teun totaal niet thuis hoort. Het verhaal begint en eindigt met recentere anekdotes rondom het overlijden van de vader met daar tussenin de vertelling van de eerste naar de laatste klas van de lagere school.
Het boek is door deze vertelling van losse gebeurtenissen meer een verzameling anekdotes over de kindertijd van Teun dan één rechtlijnig verhaal. Deze losse vertellingen, gecombineerd met de emotionele afstand tot de gebeurtenissen, zorgen ervoor dat je het boek niet in één ruk uit wil lezen.
Toch is Goed Volk een prettig boek om te lezen. Een soort coming-of-age verhaal, maar dan van de vroege jeugd. Van de Keuken is erg open en eerlijk over zichzelf en de mensen rondom zijn opvoeding. Zo eerlijk dat het bij vlagen hard kan zijn: tegenover zijn vader, maar zeker ook tegenover zijn jongere zelf. Die eerlijkheid zorgt ervoor dat je je als lezer meer openstelt voor wat er verteld wordt en meer meegenomen kan worden in de geschetste jeugd.

Teun van de Keuken (Amsterdam, 1971) is journalist, televisie- en radioprogrammamaker, vooral bekend van Keuringsdienst van Waarde. Daarnaast is hij de initiatiefnemer voor het slaafvrije chocolademerk Tony’s Chocolonely. Goed Volk is zijn debuutroman (189 pagina’s), uitgegeven door Prometheus. Boek: € 19,99. E-book: € 11,99.Waardering:Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 01-09-2017