Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Coach Koos - Robert Tilli


Coach Koos - Robert TilliVerhaal van nog altijd voortdurende liefde

In Coach Koos vertelt de manager van Herman Brood, Koos van Dijk, over zijn samenwerking met de artiest. Journalist Robbert Tilli heeft het verhaal opgetekend. Het gaat niet alleen over zijn relatie met Herman Brood, maar ook over zijn jeugd in Winschoten, zijn tijd in het wit- en bruingoed, zijn jaren in de horeca in Oost-Groningen.Ik was gewaarschuwd. Door Koos van Dijk zelf en iemand die de biografie al had ingekeken. ‘Er komen meer drugs (drank en seks) in voor dan in het boek van Thomas Dekker, de ex-wielrenner.’ Al kun je van dat laatste nooit zeker zijn. Koos vond zijn bio ‘machtig mooi’. De onbekende had bedenkingen en proefde bezoedeling van zijn held Herman Brood. Ik begon thuis direct met lezen. Niet geheel blanco.
Mijn eerste aantekening luidde: ‘Het is de bio van Koos. Niet die van Herman Brood, al loopt die naam als een rode draad door de verhalen. De waarschuwing hielp. Ik bleef alert. Zoals Koos (de absolute geheelonthouder) zijn hele leven bij alles wat hij deed, doet en zal blijven doen. Coach Koos is een biografie die de gemiddelde Brood-fan niet van zijn stoel laat ploffen van verbazing. Immers bij leven was dit nationale muzikale knuffelbeest al regelmatig nieuws in alle media. Koos spiegelt zich graag aan Brabander Colonel Parker, die Elvis van A tot Z begeleidde. En het moet gezegd: bekendere band- of artiestenmanagers is ons land niet rijk. En beide heren hebben zo hun ranzige randjes, die soms lillen aan hun passie.
Dat Koos altijd van Herman houdt moge duidelijk zijn. Ondanks alle (soms dagelijkse) botsingen en aanvaringen kenmerkte dit hun gecompliceerde relatie. Waar ieder ander de knuppel in het hoenderhok zou hebben gemikt, daar zet hij juist de bijl er in.
De grote liefde van Koos straalt van alle pagina’s af. Of hij nu witgoed monteur is, zijn geld verdient met de bouw van silo-daken in Canada, kroegbaas speelt of Herman & His Wild Romance richting podium stuurt, sleurt en duwt ... het is hem allemaal even lief. En oh ja, Koos is dol op bolides en stuurt liefst met zijn benen. Dat laatste omdat er altijd wel een appje arriveert of er gebeld moet worden. Hij is een druk man en gedraagt zich ook zo.
De biografie is opgedeeld in twee delen. ‘Manager bij leven’ en ‘Manager bij dood’. Een kleine verschrijving? Immers zijn jonge en langharige jaren komen ruim aan bod. Het is niet enkel Herman dat de klok slaat en dat maakt de biografie wel zo interessant. Je zou mogen stellen dat de echte Koos van Dijk met dit boek ‘uit de kast is gekomen’. Iedereen weet tenslotte iets van Koos, maar niemand kent de waarheid.
Veel gesprekken (lees: monologen), die sober zijn uitgewerkt als een moderne Jerzy Kosinski, en voorzien van verbindende alinea’s door Robbert Tilli, zijn gevoerd tijdens talloze autoritten. In de bolide. Koos’ tastbare metafoor voor zijn kantoor. ‘Vandaar dat dit boek leest met razende vaart,’ vult hij ongevraagd aan. Het olifantengeheugen van hem maakt deze biografie waardevol. Dat er in aparte hoofdstukken derden aan het woord komen geeft de juiste kleuring aan deze muzikale junk food. Of moest het gaan om de beoordeling van Koos’ beheersing van het Engels ...
Tot aan de Sprong van Herman is het een kleurrijke opsomming van wat was en wat velen herkennen. De bewuste eenvoud van stijl die Robbert Till hanteert, vormen welkome rustpunten in de holderdebolder vertelstijl van de verbaal almaar sprintende hoofdpersoon. Pas een tikje ranzig wordt het als Herman Brood dood is. Dan steken ruzies met weduwe Xandra (over erfenis en royalty's) de kop op. Hetgeen Koos er niet van weerhoudt een dag later alweer behulpzaam te zijn bij het een of het ander. Want wat je ook van Koos vindt: Haatdragend staat niet in zijn vocabulaire. Daarnaast staat de biografie tjokvol tips voor aankomend managers.
Coach Koos is er niet enkel voor de verstokte Broodliefhebber. Veeleer is het een meedogenloos verslag van drie/vier decennia haat/liefde tussen manager en pupil. Van Dijk (1945), zoon van een belastinginspecteur, is ook op papier een ontembare spraakwaterval en geeft in zijn boek alles bloot. Tot geheimen en guilty pleasures toe. Zijn biografie lees je het best met de juiste hoeveelheid drank, begeleidende muziek en hallucinogenen als bladwijzer en tastbaar decor. Het is dat ik een gesigneerde KOOS in mijn bezit heb, anders had ik hem gevraagd als kerstcadeau. Het boek. Niet Koos.Robbert Tilli (1961) staat bij vaste (Amsterdamse) concertgangers bekend als de links- of rechtsbuiten, die altijd bij optredens aan de zijkant voor het podium te vinden is. Broer van Moke-zanger Phil en journalist. Eerder verscheen van zijn hand het boek ‘Noorderlingen’ uit 2013 met Kees Tabak en ‘From Brooklyn tot Breukelen’ (2002) van Saul van Stapele met twee hoofdstukken.
Coach Koos is verschenen bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Ook als E-book te koop.
De foto is van Hewald Jongenelis, een van de origineelste kunstenaars van ons land. Exposeert ook vaak in Museum Boymans.


Waardering:
   


Boekbespreking door Peter Joore

email mij

Gepubliceerd: 13-01-2017