Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Babylon - Yasmina Reza


Babylon - Yasmina Reza

Een bijzonder verhaal, diepgaand maar op luchthartige en soms ironische wijze geschreven.

In de roman Babylon van de auteur Yasmina Reza vertelt de tweeënzestigjarige Elizabeth hoe ze, na een feestje, haar buurman helpt het lijk van zijn vrouw, die hij gewurgd heeft, in een koffer te proppen en in diens auto te zetten. In het verhaal laat Elizabeth de lezer, door regelmatig terug te blikken, steeds meer van haar verleden weten.Elizabeth is niet blij dat ze de zestig is gepasseerd. Haar moeder is onlangs overleden, aanleiding om terug te kijken op haar eigen leven, herinneringen uit haar jeugd: haar eerste liefde met wie ze haar hobby fotografie deelt, het uitgaan met vrienden, avonden met veel drank en pret. Dat haar jeugd nooit meer terugkomt vervult haar met een zekere melancholie. De liefde voor de fotografie blijft en regelmatig duikt in het verhaal haar favoriete album The Americans van fotograaf Robert Frank op: foto’s zijn vastgelegde momenten uit het leven die nooit meer terugkomen.
Elizabeth besluit een feestje te geven, zomaar, een lentefeestje noemt ze het. Er komen bevriende collega’s, haar zus Jeanne die weer een  nieuwe minnaar heeft en veel over hem praat (hij houdt van zweepjes), vrienden van haar man Pierre, en ook haar bovenburen: de dociele Lino met wie Elizabeth een vriendschappelijke relatie onderhoudt, en zijn vrouw Lydie, een wat excentrieke zangeres. Lino drinkt te veel die avond en probeert grappig te zijn. Zijn vrouw voelt zich beledigd want ze vindt dat hij met haar spot. Midden in de nacht, na het feest, worden Elizabeth en haar echtgenoot Pierre wakker gemaakt door een verwarde Lino, die hen vertelt zijn vrouw in een vlaag van woede te hebben  gewurgd. Op een burleske manier vertelt de auteur wat er dan gebeurt en hoe Lino met behulp van Elizabeth probeert de moord te camoufleren.
Het boek leest makkelijk, is op speelse, luchthartige, soms ironische manier geschreven, maar de auteur weet ook de menselijke relaties op diepgaande wijze te beschrijven en dat maakt het een bijzonder en prettig te lezen verhaal.Yasmina Reza (Parijs, 1959) is een Franse auteur (romans, theaterstukken, scenario's). Haar werk is in meer dan vijfendertig talen vertaald en heeft verschillende (inter-)nationale prijzen ontvangen. In november 2016 ontving ze de prix Renaudot voor haar roman Babylon. De roman is vertaald door Floor Borsboom en Eef Gratama die voor deze vertaling een werkbeurs van het Nederlandse Letterenfonds ontvingen. Vanaf 16 maart is Babylon verkrijgbaar. Oorspronkelijke titel: Babylone. Het omslagontwerp is van b’IJ Barbara.

Foto auteur: Artcomart. Uitgeverij: De Bezige Bij. Dit boek is ook als E-Book verkrijgbaar.

Waardering:Boekbespreking door Josette van der Vlis

email mij

Gepubliceerd: 3-03-2017