Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Wonder - R.J. Palacio






Wonder - R.J. Palacio



Indrukwekkend jeugdboek zeker ook boeiend voor volwassenen.



August Pullman wordt geboren met een open verhemelte en een mismaakt gezicht. In de eerste acht jaar van zijn leven wordt hij tientallen keren geopereerd. Desondanks blijkt een ontmoeting met Auggie (zijn roepnaam) voor een nietsvermoedende buitenstaander schokkend te zijn. Daarom - en ook om medische redenen - gaat hij niet naar een basisschool in New York, maar krijgt hij thuis les van zijn moeder. In de Verenigde Staten stappen kinderen al op tienjarige leeftijd over van de basisschool naar de middenschool. Het boek Wonder van R.J. Palacio start als Auggie die stap gaat maken: na het thuisonderwijs nu naar een ‘echte’ school.



Wonder is geschreven in acht delen, elk opgebouwd uit een aantal hoofdstukken. Het verhaal wordt in eerste instantie door Auggie zelf verteld, maar later komen ook andere ‘hoofdrolspelers’ aan het woord. Hij ondervindt tegenslagen, maar gelukkig zijn er ook positieve momenten. De eerste maanden gebeurt er van alles op school, daar vormen zich twee kampen: één voor en één tegen Auggie. De kinderen vertellen op hun eigen manier wat ze ervaren en beleven, en zo kun je je een prachtig beeld vormen van hun gevoelens.

Wonder zal niemand onberoerd laten. Na zoveel wijze woorden en een flink aantal levenslessen, is maar één conclusie mogelijk: Het is een prachtboek, boeiend, zeker ook voor volwassenen.





R.J. Palacio (eigenlijke naam: Raquel Jaramillo) heeft jarenlang omslagen voor bekende en minder bekende Amerikaanse boeken ontworpen. Later besloot ze zelf maar eens een boek te schrijven. Ze debuteerde in 2012 met Wonder. Een jaar later verscheen de eerste druk in het Nederlands, vertaald door Esther Ottens. Wonder is verschenen bij uitgeverij Querido en kost (tijdelijk) € 9,95. Er is ook een e-boekversie verkrijgbaar. Besproken is de zevende druk, 2016.









Waardering:
   


Boekbespreking doorGerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 9-09-2016