Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Spes - Theo Meijer


Spes - Theo Meijer
Jeugdboek bevat verhaal gezien door de ogen van een hond.

Omdat de gepensioneerde dierenarts mevrouw Grootjans erg verdrietig is na het overlijden van haar man, haalt ze uit het asiel een hond met de naam Spes. Die moet haar leven weer een beetje opvrolijken. Spes heeft niet bepaald een prettig leven achter de rug, maar bij zijn nieuwe bazin leeft hij op. Dat komt ook door kleinzoon Pim, die veel vrolijkheid brengt. Auteur Theo Meijer laat in zijn boek Spes de avonturen beleven door de ogen van de hond. Het boek is boeiend voor jong en oud, en ook heerlijk om voor te lezen. 

In de buurt waar Spes terecht komt, wonen veel meer honden. Hij maakt daar verschillende vrienden, waaronder Jekker. Helaas krijgt hij ook te maken met enkele valse honden, zoals Renner. Die probeert de buurt te domineren. Dat levert een spannend jeugdboek op, met allerlei verwikkelingen zoals Spes die ervaart. Zo bezie je het leven van een hond ook eens van een andere kant.

Spes heeft enkele verhaallijnen, die aan het eind bij elkaar komen. Het boek bevat veel korte hoofdstukken, opgesplitst in vier verschillende delen. Daar kom je pas tijdens het lezen achter, want er is geen inhoudsopgave. Spanning en geheimzinnigheid zitten verweven in alle hoofdstukken, zodanig dat je steeds nieuwsgierig bent naar de afloop, wat kinderen doet verlangen naar de volgende voorleesbeurt. Dit alles, en de nuttige levenslessen, maken het boek bijzonder, voor kinderen vanaf tien jaar, en voor hun (voorlees-)ouders.
Theo Meijer (Amsterdam, 1956) is orthopedagoog en debuteerde in 2012 met het jeugdboek Mijn vader is een dredhoofd. Dit debuut werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Spes (gebonden, 216 blz.) is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 14,95. Er is (nog) geen e-boekversie verkrijgbaar.
Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 19-08-2016