Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Over alles - James Brown en Richard Platt


Over alles - James Brown en Richard Platt

Kloek naslagwerk vol kennis, interessante informatie en leuke anekdotes.

In een kloek formaat (28x38 cm) ligt het boek van James Brown en Richard Platt voor me. Het boek, nèt zo groot als de Grote Bosatlas, heeft een prachtige kaft met reliëfdruk. Richard Platt, de illustrator van Over alles, laat op de kaft al zien welke inhoud het boek heeft: het gaat bijvoorbeeld over schroeven, over muzieknotatie, over ons zonnestelsel, potloden en knopen.

Je hebt echt ruimte op tafel nodig als je dit boek openslaat. De keuze aan onderwerpen in dit dertig hoofdstukken tellende naslagwerk is uiteenlopend. Je kunt je verbazen over het periodiek systeem der elementen, over hoe een orkest in elkaar zit en welke soorten kwasten en potloden er zijn. Welke wolkenformaties kennen we? Waarom zijn alle grote steden aan een rivier gebouwd? Hoe komt het dat diamant zo’n harde stof is? Wat is er zo bijzonder aan de gulden snede van Leonardo Fibonacci? De antwoorden op deze vragen vind je terug in de onderwerpen, die per hoofdstuk twee pagina’s beslaan. Bij sommige hoofdstukken gaat auteur James Brown zo diep op de materie in, dat in het geval van de gulden snede enige kennis van de wiskunde niet overbodig is. Veel onderwerpen zijn opgesierd met een anekdote of met een interessant ‘weetje’.

In onze huidige maatschappij zoeken we veel en vaak informatie op internet. Toch fijn dat daarnaast ook nog fysieke boeken bestaan, waar met grote illustraties de besproken onderwerpen geduid worden. De illustraties hebben per hoofdstuk één steunkleur. Dat is in een geval erg jammer, want bij ‘potloden en penselen’ is de kleurencirkel helaas niet ingekleurd.

Over alles is een kijk- en leesboek voor jong en oud, waar voor alle leeftijden iets te leren is. Een prachtig boek om cadeau te doen.Richard Platt (links)heeft al meer dan honderd non-fictieboeken geschreven, met name voor kinderen. Hij won onder meer de Blue Peter Book Award for Best Book with Facts en is een van de zeer weinigen die voor een non-fictieboek de Greenaway Medal kreeg.

James Brown (rechts) is ontwerper en illustrator. Hij werkt vooral met zeefdrukken en linosnedes. Jarenlang maakte hij ontwerpen voor stoffen, voor onder meer Levi’s en Louis Vuitton. Tegenwoordig drukt hij op papier en werkt hij onder meer voor The Guardian en het Victoria and Albert Museum.

Over alles (gebonden, 64 blz.) is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 17,50.
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 9-12-2016