Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Oorlogsbrieven - Nieske Vergunst & Lisanne Mathijssen


Oorlogsbrieven - Nieske Vergunst & Lisanne MathijssenLotgevallen van een familie in de Hongerwinter

Op de zolder van het huis van haar grootouders vond Nieske Vergunst vier jaar geleden een stapel brieven, geschreven tijdens de Hongerwinter. En daaruit blijkt: in het dagelijks leven in ons land merkten de mensen toen weinig van bijvoorbeeld de geallieerde landing in Normandië of van het Duitse Ardennenoffensief. Ze waren meer bezig met de dagelijkse zorgen, omdat gas en elektriciteit waren afgesloten en het voedsel opraakte of al op was. In Oorlogsbrieven schetsen Nieske Vergunst en Lisanne Mathijssen de lotgevallen van een familie in de Hongerwinter, teruggevonden in honderdtwintig brieven.Het gaat om brieven van de familie Spaanderman. Familieleden woonden in de jaren 1944 en 1945 in Den Haag, Voorschoten, Amsterdam en Harlingen. De brieven gingen niet over politiek, maar over wat op de dag van schrijven belangrijk was: kou, honger, maatregelen van de bezetter. Het contrast tussen de randstad en Friesland komt duidelijk in de brieven naar voren. Terwijl de inwoners van de grote steden steeds minder eten toebedeeld kregen, was er in de provincie nauwelijks sprake van voedselschaarste.

De brieven worden (in fragmenten) in chronologische volgorde gepresenteerd. Op deze manier leef je mee met de beslommeringen van de verschillende gezinnen. De auteurs hebben waar nodig tekst uit de brieven van commentaar voorzien. Ook zijn in verschillende hoofdstukken beschrijvingen opgenomen van de algemene situatie in ons land op het zelfde moment. Die aanpak stelt de brieffragmenten in een historische context.

De samenstellers hebben ruim de tijd genomen om hun verhaal op papier te zetten, begeleid door onder andere Herman Pleij en Ad van Liempt. De laatste omschrijft het boek kort maar krachtig in één zin: ‘Brieven van gewone mensen in ongewone omstandigheden.’ Dat is precies wat het boek zo bijzonder maakt, absoluut de moeite van het lezen waard. En dat niet alleen in de week waarin we de Tweede Wereldoorlog herdenken.

Nieske Vergunst (1983) is adviseur wetenschapscommunicatie en schrijver. Lisanne Mathijssen (1987) is literair redacteur en schrijver.


Oorlogsbrieven is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact en kost € 19,99. Ook als e-boek verkrijgbaar. Meer informatie over de achtergronden van het verhaal: http://oorlogsbrieven.nl/
Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 6-05-2016