Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De Romeinen / Langs de Limes in de Lage Landen - Luit van der Tuuk


De Romeinen Langs de Limes in de Lage Landen

Luit van der TuukHandig boekje met relevante informatie als onderdeel van serie geschiedenisboekjesBij de uitgeverij Omniboek zijn inmiddels vijf deeltjes verschenen in de serie ‘WAAR EN WANNEER - Geschiedenissen’. Luit van der Tuuk schreef voor de tweede keer een boekje, met dit keer als thema de Romeinen. Ook deze uitgave is ruim geïllustreerd en geheel in kleur gedrukt.In de eeuw voordat onze jaartelling begon kwamen Romeinse soldaten onder leiding van Julius Caesar in West-Europa terecht. Het gebied werd door deze legerleider Gallië genoemd. De noordoostelijke grens van dit veroverde gebied werd gevormd door de Rijn. In de decennia daarna zijn de Romeinse leiders bezig geweest de veroverde gebieden te onderwerpen. De buitengrenzen werden bewaakt door soldaten. Deze limes vormden in het gehele Romeinse Rijk de rijksgrens. Deze liep van Engeland via Nederland, Duitsland, Hongarije, Roemenië naar Syrië en Noord-Afrika en was in totaal 5000 kilometer lang.

In dit boekje is de focus gericht op de limes van de lage landen. De auteur start met een kort overzicht van de geschiedenis van het Romeinse Rijk. Nuttig, maar het hoofdbestanddeel bestaat uit een opsomming van alle keizers, waarvan verreweg het merendeel gewelddadig aan hun einde is gekomen. Toch wel handig om je even in te lezen in de verwikkelingen van vijf eeuwen Europees bestuur.

In de inleiding merkt de auteur al nuchter op, dat lang voor dat er gedacht werd aan een Europese Unie, de Romeinen dit twintig eeuwen geleden al realiseerden. De organisatie van leger en bestuur was - op zo’n grote schaal - vindt Van der Tuuk, indrukwekkend. De meeste Romeinse soldaten die naar de lage landen kwamen waren afkomstig uit verre streken. Integratieproblemen zijn dus niet nieuw: ook toen al kon men duidelijk spreken van een multiculturele samenleving.

De auteur heeft wederom een groot thema in een compact boekje gevat. Dan zou het kunnen, dat je als schrijver ruimte tekort komt. Door de veelheid aan namen in zo’n boekje als dit zou het prettig als je achterin kunt opzoeken wie waar wordt genoemd. Helaas ontbreekt ook in deze uitgave een namenregister. Ruimtegebrek?Luit van der Tuuk (1954) is historicus. Hij werkt als conservator bij het Museum Dorestad in Wijk bij Duurstede. Eerder verscheen van zijn hand in dezelfde geschiedenisserie: De Vikingtijd / Op zoek naar de Noormannen in Nederland en België (2014). De Romeinen / Langs de Limes in de Lage Landen is verschenen bij uitgeverij Omniboek en kost € 9,95. Er is (nog) geen e-boekversie beschikbaar.

Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 16-09-2016