Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Oorlogsbrieven - Nieske Vergunst & Lisanne Mathijssen


De Earrings over de Earring - Tjerk LammersVijftig jaar Golden Earring in vijfenveertig interviews .

De heren van de Golden Earring gaven in december van het vorige jaar in Amsterdam een jubileumconcert in verband met hun vijftigjarig bestaan: Five Zero. Twee maanden eerder verscheen het boek De Earrings over de Earring, een stevige ode aan de popgroep. In een bundeling van vijfenveertig artikelen en interviews trekt de geschiedenis van de band aan je voorbij.Wie was de eerste presentator in 1998 van de voorloper van de vrienden van Amstel live, de Heeren van Amstel live? Dat was frontman van de Golden Earring, Barry Hay. Wie schreef van 2006 tot 2001 columns in de muziektijdschriften Revolver en Lust For Life? Inderdaad, ook Barry Hay. Twee voorbeelden van activiteiten van de zanger van de Golden Earring, naast zijn werk voor de van oorsprong Haagse rockformatie. De andere leden van de Earring deden en doen dat overigens ook.

In het laatste artikel in het boek lezen we over de Barry Hay Flying V Formation, vier ‘jonge pikkies’ die met Barry vandaag de dag (2014) muziek maken en ook optreden. In het openingsverhaal wordt de eerste ontmoeting, in 1960, beschreven van de jonge Rinus Gerritsen met George Kooymans. In de tussentijd zijn smaakvolle verhalen en interviews verschenen, nu chronologisch gerangschikt in deze nieuwe uitgave. Mooie anekdotes, afgewisseld met uitgebreide interviews. Hoogtepunten voor mij zijn de interviews met Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk, gemaakt door Gideon van Aartsen, en verschenen in de Penthouse in respectievelijk 2000 en 2002.

Naast de ruim vierhonderd geschreven pagina's (een toch al bomvol boek dus) is er veel plaats ingeruimd voor prachtige foto's, een extra dimensie. Ook wat dat betreft een compliment voor de samensteller van het boek, Tjerk Lammers. Hij heeft een schitterende compilatie gemaakt van de grote hoeveelheid artikelen die over de Golden Earring(s) zijn verschenen. Ook de interessante en soms hilarische columns ‘Hayfever’ die Barry Hay schreef, zijn terug te vinden in het boek. Verplichte kost dus voor alle Nederpopliefhebbers. Een interessant boek ook voor iedereen die zich afvraagt hoe de Earring het zo lang kon volhouden.

Tjerk Lammers was promotor bij platenmaatschappij WEA. Hij is oud-hoofdredacteur van het popblad Aloha. In 2005 richtte hij het muziektijdschrift Revolver op, dat in 2010 werd omgedoopt tot Lust For Life.

De Earrings over de Earring is verschenen bij uitgeverij Mooks Publishing en kost € 19,95.
Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 25-03-2016