Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Omfietswijngids 2015 - Nicolaas Klei


Omfietswijngids 2015 - Nicolaas Klei

Jaarlijkse gids met bijna 2500 gekeurde wijnenWijnkenner Nicolaas Klei proefde bijna 2500 wijnen voor de veertiende editie van zijn wijngids. Van 2001 tot en met 2012 verscheen die onder de naam Supermarktwijngids. Omdat vanaf 2013 ook wijnen van bijvoorbeeld de Hema en van natuurvoedingswinkels in de gids worden opgenomen, is de naam van de jaarlijkse uitgave sindsdien veranderd in Omfietswijngids. In de editie 2015 hebben 457 wijnen het predicaat Omfietswijn® gekregen.

In het voorwoord is Klei meteen duidelijk: minstens de helft van de wijnen in de nieuwste gids is overbodig. Ze lijken qua smaak vaak te veel op elkaar. En van de overige is een groot aantal flessen het kopen niet waard. De schrijver noemt ze weggietwijnen. Alleen al bij Albert Heijn staan bij de witte wijnen vierentwintig soorten die door wijnkenner Klei resoluut worden afgeraden. Op die manier wordt snel het kaf van het koren gescheiden.

Na dertien edities kent de samensteller natuurlijk het klappen van de zweep: alle wijnen staan keurig per supermarkt of wijnhandelaar alfabetisch gerubriceerd. Eerst de witte wijnen, daarna de rosé en tenslotte de rode wijnen. Klei wijdt soms in zijn beoordeling wel erg uit over een voorval, dat niet of nauwelijks te maken heeft met de besproken wijn. Sommige lezers zullen daar misschien blij mee zijn, wij zijn dat minder. Columnist Sylvia Witteman schreef een keer lovend over deze lange besprekingen en wordt nu op het omslag van de gids geciteerd.

Doordat in deze editie veertig procent meer wijnen worden besproken dan vorig jaar, is de omvang behoorlijk toegenomen. Dat heeft als bezwaar dat de gids minder prettig in de hand ligt. Door het kleine formaat (11x18 cm) en de behoorlijke dikte (592 bladzijden) heb je ‘een bonk’ boek in je handen. Dat bladert niet altijd even prettig. Gelukkig wordt dat nadeel gecompenseerd met een volledig overzicht van verkrijgbare wijnen. Ook is het uitgebreide register achterin (vijftig bladzijden) uiterst nuttig. En bij praktisch alle Omfietswijnen is naast de beschrijving een afbeelding van de fles geplaatst.Omfietswijngids 2015 is verschenen bij uitgeverij Podium en kost € 15,00. Deze gids is ook als e-boek te koop.

Nicolaas Klei (1961) verzorgt al jaren een wijnrubriek voor Elsevier en voor het AD. Hij publiceerde in 2005 de wijnencyclopedie Tot op de bodem en in 2009 het abecedarium Van druif tot dronk. In 2014 schreef hij met zijn collega Harold Hamersma het Handboek voor de moderne wijnliefhebber.
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 2-01-2015