Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Mols hoop - Helen van Vliet en Kristina van Remoortel


Mols hoop - Helen van Vliet en Kristina van Remoortel

Prentenboek over gemis, verlies en rouwverwerkingMissen, verlies en rouwverwerking. Dat zijn de thema’s in het prentenboek Mols hoop. Met dit boek maken Helen van Vliet en Kristina van Remoortel het mogelijk om, als kinderen met die thema’s te maken krijgen, de bijbehorende emoties te herkennen en bespreekbaar te maken. Ouder, grootouder en leerkracht kunnen door dit verhaal op weg geholpen worden om een gesprek te voeren.   

Het verhaal begint met hoe Hond de geuren van de wind vangt maar niet die van Boer. 
Boer is al enige tijd weg. Hond mist Boer. Hij gaat op onderzoek uit en komt bij Haan die erg onrustig is en vertelt dat Kip geen eieren meer legt ……….
Vervolgens komt hij bij Beer (varken). Beer en Big zijn vrolijk……. en dat vindt Hond vreemd.
Verderop in de wei staat Koe. Koe vertelt verdrietig over Hengst die hem iedere dag alleen laat en zijn eigen weg gaat…..

Dan is er verderop Schaap die Lampje (Lammetje)al  wiegend troost. Hond wil ook worden getroost maar durft het niet te vragen. Uiteindelijk gaat Hond rusten bij de bank waar Boer graag zat. Hij ziet Mol uit zijn hoop komen.  Mol ziet Hond huilen en vertelt dat ook hij naar de bank komt als hij Boer erg mist. Hond ziet wel twintig hopen zand liggen. Hij begrijpt dat Mol  Boer dus ook erg mist. Dat troost Hond  ……….

Toen ik dit boek de eerste keer las trof mij de poëtische toon aan het begin van het verhaal. “Hond vangt de geuren van de wind.” Een prachtig begin. Aanvankelijk wekte het weglaten van lidwoorden en het gebruik van de dierennamen als eigennaam bij mij lichte ergernis op, een verarming van de taal. Maar toen ik het verhaal nog enkele keren had gelezen (ook hardop) kreeg ik de sfeer te pakken. Juist door het gebruik van de eigennamen komt het gevoel van Hond dichterbij. De illustraties zijn schilderachtig mooi, de blikken in de ogen van de dieren weerspiegelen de emoties.

Als je het boek aan kinderen wilt voorlezen, lees het dan eerst zelf een aantal keren, totdat je de sfeer van het verhaal aanvoelt. Zoals alle dieren verschillend reageren, zullen kinderen dat ongetwijfeld ook doen.Kristina Van Remoortel (1988, Sint-Niklaas, België) studeerde In 2011 af als klinisch psycholoog aan de Ugent. Vervolgens reisde ze naar Nieuw-Zeeland voor een jaar van Work and Travel. Daarna volgde ze een opleiding als leerkracht lager onderwijs.

Illustratrice Helen van Vliet (Scheveningen, 1963) is al van kleins af aan met potlood en papier in de weer. Ze studeerde aan de Akademie voor Beeldende Vorming in Tilburg en illustreerde daarna voor tijdschriften, kranten, kinderboekenuitgevers en ontwerpbureaus. Ze is vaste illustrator van de serie De ziekenboeg.


Mols hoop is verschenen bij Uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 13,95. Ook verkrijgbaar als ebook voor € 4,99.
Waardering:Boekbespreking door Anneke Reedijk

email mij

Gepubliceerd: 23-07-2015