Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het grote TOP 2000 kijk-, lees- en luisterboek


Het grote TOP 2000 kijk-, lees- en luisterboek

M. van Nieuwkerk, L. Blokhuis, D.J. Roeleven en A. Vlakveld
Selectie memorabele minidocumentaires over popmuziek gebundeld

Sinds de millenniumwisseling kunnen we in de laatste week van het jaar luisteren naar de uitzending van de Top 2000. Dat deze lijst der lijsten onverminderd populair is, blijkt uit het feit dat vorige maand een record aantal van 4,5 miljoen stemmen is uitgebracht voor de uitzending van 2015. Opvallend is dat een derde van de stemmers jonger is dan dertig jaar. Met het uitgeven van Het grote Top 2000 kijk-, lees- en luisterboek wordt handig ingespeeld op die belangstelling en de behoefte van een breed luisterpubliek in ons land.Drie jaar na de start van de Top 2000 verscheen voor het eerst een café op de televisie, van waaruit het programma Top 2000 à gogo werd uitgezonden. Terwijl de lijst op Radio 2 gewoon werd afgespeeld, kon de muziekliefhebber op de zes avonden voor de jaarwisseling kijken naar een televisieprogramma, waarin werd geprobeerd achtergrond te geven aan de populairste liedjes van dat moment. De programmamakers afficheerden zich met ‘De verhalen achter de hits’.

In de dertien jaar dat de Top 2000 à gogo is uitgezonden zijn er inmiddels 156 mini- documentaires gemaakt over steeds één bepaald liedje in de Top 2000. Van deze ‘diamantjes’, zoals presentator Matthijs van Nieuwkerk ze noemt, is nu een ruime selectie van 42 afleveringen op dvd gezet. En een achtergrondverhaal is in het boek opgenomen. Ruim geïllustreerd worden alle episodes van een anekdote voorzien. Soms over hoe het liedje tot stand kwam, vaak ook over hoe het de documentairemakers bij de interviews verging.

In 2011 verscheen al een dvd met 27 mini-documentaires erop. Daar konden weer zien en horen hoe het toch kwam dat het kinderkoor uit Frankrijk, Les Poppys, geen cent overhield aan hun onwaarschijnlijke grote succes van Non Non Rien N’a Changé. En hoe de wereldhit Radar Love de dit jaar jubilerende Golden Earring behoedde van een voortijdig stoppen. Deze nieuwe uitgave is uitgebreider, mooier en nog interessanter. Leuke (pop)geschiedenisles in boekvorm met beeld en daarnaast nog alle besproken liedjes op cd. Een heerlijk hebbeding!

In tegenstelling tot wat de foto op de kaft van het boek doet vermoeden, is het aandeel van de presentator van de Top 2000 à gogo in dit boek minimaal. De eer van deze memorabele mini documentaires gaat volledig naar de drie makers van de filmpjes: Leo Blokhuis, Dirk Jan Roeleven en Arjan Vlakveld.Het grote TOP 2000 kijk-, lees- en luisterboek (256 blz., 2 cd’s en 2 dvd’s) is verschenen bij uitgeverij De Bezige Bij en kost € 39,95.

Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 25-12-2015