Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De reünie - Simone van der Vlugt


De reünie - Simone van der VlugtMeeslepende literaire thriller over een fatale vriendschapSabine Kroese was in haar jeugd een verlegen meisje dat werd gepest door haar voormalige hartsvriendin, de populaire Isabel Hartman. Als de vijftienjarige Isabel spoorloos verdwijnt, verdwijnen er ook stukjes uit het geheugen van Sabine. In het boek De reünie beschrijft Simone van der Vlugt hoe de hiaten in het geheugen van Sabine stukje bij beetje worden opgevuld.

Uit gesprekken met de psychologe die zij bezocht tijdens een depressie, weet de nu drieëntwintigjarige Sabine dat traumatische herinneringen uit het verleden in het verborgene kunnen blijven. Negen jaar na de verdwijning van Isabel keren de herinneringen terug en dit komt mede door de aangekondigde reünie van haar middelbare school.

Het werk op het secretariaat van De Bank doet op sommige punten denken aan Sabines schooltijd. Toen werd ze door het groepje vriendinnen van Isabel buitengesloten en nu is haar leidinggevende Renée de treiteraar. De pesterijen worden beeldend beschreven, de situaties zijn herkenbaar en de spanning is voelbaar. Parallel aan haar ervaringen bij De Bank en de personen die Sabine ontmoet, openbaren zich steeds duidelijker de verborgen herinneringen rondom het verdwijnen van Isabel. Voor Sabine staat het vast dat Isabel werd vermoord en er zijn verschillende verdachten.

Simone van der Vlugt meet de indringende informatie over de verdwijning van Isabel Hartman zodanig af, dat de lezer telkens om de tuin wordt geleid en tot het eind van het boek in spanning blijft. Pas op de laatste twee bladzijden wordt de ware dader ontmaskerd en de oorzaak van het noodlottige einde duidelijk. De reünie is een indringende thriller over een fatale vriendschap.Simone van de Vlugt (Hoorn, 1966) schrijft sinds haar dertiende. In 1995 debuteerde ze met het historische jeugdboek’ De Amulet’ bij uitgeverij Lemniscaat. In totaal schreef Simone achttien kinder- en jeugdboeken tussen 1995 en 2009. De meeste daarvan zijn historische jeugdboeken. Voor volwassenen schreef ze tussen 2004 en 2015 zestien boeken. De reünie van Simone van der Vlugt is in 2004 verschenen bij uitgeverij Ambo/Anthos en telt 336 pagina’s.

Waardering:Boekbespreking door Margriet Kleijn

email mij

Gepubliceerd: 14-08-2015