Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De levenden herstellen - Maylis de Kerangal


De levenden herstellen - Maylis de KerangalSpannende, instructieve en ontroerende roman over een orgaandonatie. Een ode aan het leven.Als Simon Limbres overlijdt, klopt, precies 24 uur later, zijn hart in de borstkas van de 50-jarige Claire. De Franse auteur Maylis de Kerangal beschrijft op knappe en bijzondere  wijze  het gebeuren rondom een harttransplantatie.


Zonsopgang. Drie jongens profiteren van de perfecte weersomstandigheden om te surfen: ruige zee, zwakke wind en geen hond op het strand. Simon is één van hen. Zijn hart gaat wild tekeer als hij de enorme golven ingaat. Na afloop, wanneer ze moe en koud maar tevreden terugrijden in hun busje, krijgen ze een ernstig ongeluk. In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat de toestand van Simon uitzichtloos is: hij is hersendood. Er wordt voorzichtig orgaandonatie voorgesteld aan de ouders van Simon. Een moeilijk besluit. Instemmen met orgaandonatie betekent toegeven dat hun zoon dood is, terwijl zijn hart nog klopt, zijn lichaam nog warm is. Wanneer de ouders uiteindelijk toestemming geven begint er een 24-uurs race. Alle personen die met het leven van Simon verweven zijn, krijgen een rol van de schrijfster: ouders, zusje, vriendinnetje, maar ook degenen die direct of indirect betrokken zijn bij de de transplantaties (hart, nieren, lever): de cardiologen, verpleger en coördinator Thomas, die dol is op zingen, Cordélia, de verpleegster die ieder vrij moment op haar mobieltje kijkt, hopend op een berichtje van haar minnaar, de arts in Parijs die de lijsten checkt van patiënten wachtend op een compatibel hart, en Claire. Claire woont in een klein appartement in Parijs. Ook zij staat op de wachtlijst voor een nieuw hart. Wanneer ze het langverwachte telefoontje van het ziekenhuis krijgt, pakt ze haar koffertje, stuurt haar zoons een bericht en vertrekt alleen naar het ziekenhuis. De roman is geschreven in lange, ritmische zinnen (bravo voor de vertalers). Zelf ziet de schrijfster haar boek als een “chant lyrique” (een lyrische zang).  Zang loopt als een rode draad door het boek. Thomas bijvoorbeeld, zingt als hij het dode lichaam van Simon na de operatie herstelt. Ook het puttertje van Thomas, dat prachtig zingt, speelt een belangrijke rol. Het boek eindigt met een gedetailleerd verslag over de harttransplantatie en het spannende moment waarop het nieuwe hart van Claire langzaam maar zeker weer bloed door haar lichaam pompt. De levende herstellen is een fascinerend boek.Maylis de Kerangal (1967) is een Franse romancière en heeft meerdere romans op haar naam staan. Voor haar roman: Naissance d’un pont (2010) ontving ze de Prix Médicis. Ook voor De levenden herstellen ontving ze verschillende prijzen.
Oorspronkelijke titel: Réparer les vivants. Vertaling: Reintje Goos & Jan Pieter van der Sterre. Uitgeverij: De Bezige Bij- Amsterdam/Antwerpen. Ook als E-book verkrijgbaar.


Waardering:
   


Boekbespreking door Josette van der Vlis

email mij

Gepubliceerd: 11-09-2015