Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Wie noemt zijn kind nou Chardonnay ? - Maarten van der Meer


Wie noemt zijn kind nou Chardonnay ?

Maarten van der MeerNamen van kinderen in ons land: verbazing en hilariteitDe tweeling Ronald en Donald Duk is in 1948 in ons land geboren. Dat was een aantal jaren voordat de Amerikaanse stripheld (met ck!) hier bekend werd. Eind negentiende begin twintigste eeuw werden verschillende jongens geboren met de naam Samsom de Hond. In 1990 verscheen de zeer populaire televisieserie Samson en Gert. Het een heeft niets met het ander te maken, maar de overeenkomst is frappant. Veel van deze opmerkelijke zaken over voornamen zijn gebundeld in het boekje Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? van Maarten van der Meer.


Eenmaal begonnen in dit boek is het verbazing die je snel verder doet lezen. Hoe is het mogelijk dat ouders met de achternaam Doomen hun kind Con willen noemen? Op 18 september 1973 werd in Utrecht Joost Jansen geboren, zoon van Nico en Tine. In het Gooi woont een meisje met de namen Chardonnay Mercedes. Sommige mensen kunnen niet geloven dat ze echt zo heet. Een van de reacties die ze ooit kreeg: ‘Je moeder heet dan zeker Rosé BMW’?

Als lezer deel je de verbazing met de schrijver. Dankzij de informatie die hij onder meer bij het Meertens Instituut verkreeg, word je hoofdstuk na hoofdstuk overladen met hilarische feiten. Maar dat niet alleen, want Van der Meer behandelt bijvoorbeeld ook het verdwijnen van vernoemingen van vader op zoon in de jaren zeventig van de vorige eeuw. En wat blijkt nu: in de zogenaamde bible belt is daar nog steeds geen sprake van. De top vijf van favoriete voornamen van jongens in 2013, blijkt in Staphorst op de bovenste drie plaatsen dezelfde namen te bevatten als in 1880.

Dit boek lezen is een feest. Aan het eind van elk hoofdstuk verheug je al op het volgende, waar zal dat nu weer over gaan. Kinderen vernoemd naar een gebeurtenis, verboden voornamen, meisjes met jongensnamen en andersom, het houdt niet op. Verbazend, verhelderend en vermakelijk.Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? is verschenen bij uitgeverij Podium (paperback, 175 blz.) en kost € 12,50. Het is niet als e-boek verkrijgbaar. Maarten van der Meer (1983) blogt dagelijks over opmerkelijke voornamen op de website www.vernoeming.nl Veel informatie over voornamen in Nederland is te verkrijgen bij het Meertens Instituut: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/

Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 9-01-2014