Karel de Grote - Wouter van Friesland
Rijk geïllustreerd, compact boekje over belangrijk historisch figuur

In de serie ‘WAAR & WANNEER - Geschiedenissen’ is bij uitgeverij Omniboek een tweede deel verschenen: Karel de Grote. Vorig jaar was het 1200 jaar geleden dat Karel de Grote overleed. Zijn invloed in Europa was enorm, bijvoorbeeld op het gebied van wetgeving, maar ook heeft hij belangrijke bijdragen geleverd aan de bevordering van kunsten en wetenschappen. Niet alles over hem is bekend, zo is onduidelijk wanneer hij werd geboren en hoeveel vrouwen en kinderen hij heeft gehad. Wouter van Friesland geeft in dit compacte boekje een overzicht van de belangrijkste wél bekende feiten en de gevolgen daarvan voor Europa.
In de eerste vijftig pagina’s schetst de auteur een beeld van de middeleeuwen, waarin de familie van Karel de Grote al snel een belangrijke rol probeert te spelen. In dit Voorspel worden zoveel feiten en namen opgesomd, dat het je als lezer begint te duizelen. Daar staat tegenover dat –in kaders -belangrijke zaken als het ontstaan van de eerste Salische wet en de betekenis daarvan voor de huidige samenleving helder wordt uitgelegd.
In de hoofdstukken die volgen worden het leven en de invloed van het werk van Karel de Grote chronologisch weergegeven. Prettig daarbij zijn de vele illustraties, alle in kleur, die de verhalen ondersteunen en verlevendigen. Vooral de landkaartjes zijn een niet de missen hulp en aanvulling op de teksten.
Het meest interessante heeft de auteur (bijna) voor het laatst bewaard. In het voorlaatste hoofdstuk lezen we over de gevolgen van zijn lange regeerperiode. Karel de Grote wilde in veel landen die onder zijn bewind vielen rechtsorde scheppen. Via een uitgebreid communicatienetwerk liet hij zich op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen in zijn rijk. Hij liet waar mogelijk scholen stichten en gaf veel geld uit aan kunsten en wetenschappen. Ook probeerde hij eenzelfde betaalmunt in te voeren.
In het laatste hoofdstuk blijkt dat zijn erfenis heden ten dage in de verschillende landen van Europa steeds anders wordt beleefd. De stad Aken bijvoorbeeld was zo verguld met Karels aanwezigheid tijdens zijn leven, dat na de Tweede Wereldoorlog de Karelsprijs werd ingesteld. Die is voor de persoon of instelling, die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het kader van de Europese eenwording.
Dit praktische geschiedenisboekje verschaft je in korte tijd inzicht in een belangrijke historische figuur. Jammer alleen dat een register ontbreekt om een bepaalde naam snel te kunnen opzoeken.
Illustratie uit het boek: In de straten van Aken tref je overal het monogram van Karel de Grote aan.
Karel de Grote (paperback, 191 blz.) is verschenen bij uitgeverij Omniboek en kost € 9,95.
Publicist Wouter van Friesland (1956) is vertaler en journalist. De middeleeuwse historie is zijn specialisme.
Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os
email mijGepubliceerd: 23-01-2014