Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Ik ben niet KLEIN! - Stephanie Schneider & Henrike Wilson


Ik ben niet KLEIN!

Stephanie Schneider & Henrike WilsonGroots prentenboek over een kleine olifant, voor kleuters die graag groot willen zijnMet enige regelmaat maken we kennis met geboortes van olifantjes. In Diergaarde Blijdorp een jaar geleden meisjesolifant Nhi Linh, en onlangs Sunay, een jongetje. Kinderen voelen zich aangetrokken tot deze babydieren. Daarom maakt de titel van het boek Ik ben niet KLEIN van Stephanie Schneider en Henrike Wilson onmiddellijk nieuwsgierig. Zou de compleetheid en kracht van de baby-olifanten kunnen betekenen dat een kind zich daardoor groter voelt?


De illustratie op de kaft, drie achterwerken van volwassen olifanten met daarvoor een vertederende kleine olifant, versterkt die nieuwsgierigheid. Tembo is een olifantje dat veel moppert, omdat hij de kleinste is. Als zijn moeder slaapt, loopt hij stiekem weg en ontmoet vogel. Tembo zegt tegen vogel dat hij niet mag zwemmen, omdat hij nog te klein is. Vogel troost hem met een mooi verhaal over een dappere olifant: door met een meloen te gooien, slaagde die er in een tijger te verjagen. Om de nacht door te brengen kruipt Tembo toch weer bij zijn moeder en droomt over meloenen. De volgende ochtend nodigt hij alle olifanten uit om naar de Grote Boom te komen. Hij gaat zelf voorop en verzamelt wel tien grote meloenen voor de tijgertest. Hij wil bewijzen dat hij tijgers kan afschrikken. Maar er verschijnt die ochtend geen enkele tijger. Terugkomend bij de kudde vergeet Tembo zijn teleurstelling als blijkt dat er een olifantje is geboren, een zusje voor hem. Tembo is er door ontroerd en ….. nu is hij niet meer de kleinste.
De teksten in het boek zijn beeldend, en uit het Duits met zorg vertaald. Er is precies genoeg tekst om een kleuter te boeien en mee te laten leven met het avontuur van Tembo, wat olifant betekent. Liefdevol is beschreven hoe het olifantje steeds weer terugkeert bij zijn moeder en met haar communiceert. De prachtige illustraties van Henrike Wilson, zachtgrijs en blauw van kleur, zijn vertederend. De omvang van het boek past bij de grootheid van de olifant, en laat de illustraties nog beter tot hun recht komen. Kortom: een groots prentenboek over een kleine olifant, voor kleuters die graag groot willen zijn.De Duitse Stephanie Schneider, geboren in 1970, was als kind  vaak ziek. Omdat de werkelijkheid dus niet zo mooi was, hoopte ze op een toverring waarmee ze haar wensen kon vervullen. Die ring is er nooit gekomen, maar door veel te lezen beleefde ze in haar fantasie avonturen waar ze in werkelijkheid te ziek voor was. Die vormden de basis van haar schrijverschap. Henrike Wilson (Keulen, 1961) illustreerde het boek.  Zij studeerde grafiek en schilderkunst in Duitsland en de Verenigde Staten. Ze is befaamd om haar prentenboeken met Anu Stohner. Ik ben niet KLEIN! is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 14,95. Via de volgende link op pdf te downloaden voor digitale schoolborden of op het tablet: www.lemniscaat.nl/downloads/fragmenten/ikbennietklein.pdf

Waardering:
   


Boekbespreking door Anneke Reedijk

email mij

Gepubliceerd: 18-09-2015