Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De rode zwaan - Sjoerd Kuyper


De rode zwaan - Sjoerd KuyperHeruitgave van succesvol en verfilmd jeugdboek. In de herfstvakantie helpt Jakob zijn grootvader met het opknappen van diens huis. Maar opa krijgt een ongeluk: tijden de verbouwing glijdt hij van het dak en haalt hand en been open. ’s Nachts heeft opa vaak koortsdromen, en Jakob hoort hem dan ijlen. Van een mysterieuze oude vrouw verneemt de jongen dat zijn grootvader alleen kan genezen als de rode houten zwaan van opa, die hij als kind kwijtraakte, wordt teruggevonden. Jakob gaat op zoek in bos en duin waarover opa hem vertelde. Sjoerd Kuyper laat in het opnieuw uitgegeven (en eerder verfilmd) boek De rode zwaan de lezer een spannend verhaal beleven, waarin werkelijkheid en fantasie razend knap verweven zijn.

Als je begint te lezen voel je meteen, de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt bestaat echt, zo nauwkeurig is de beschrijving: in het boek staat een getekende plattegrond van het Noord-Hollandse Bakkum en omgeving. De locaties die belangrijk zijn voor het verhaal zijn duidelijk aangegeven. Zelfs een legenda ontbreekt niet.

Als opa - vóór zijn val - gave en spannende verhalen vertelt, vraag je je soms af: o ja, kan dat wel? Door de verwikkelingen weet je: het kan wel degelijk. Dat wordt ook bevestigd door de reacties van Jakob, die door zijn belevenissen in de duinen zelf ook zijn twijfels heeft over wat hij allemaal meemaakt. Omdat hij in eerste instantie hardop twijfelt aan de sprookjesachtige werkelijkheid, wordt het de jeugdige lezer makkelijk gemaakt hierin mee te gaan.

Het verhaal vraagt aandacht en alertheid van de lezer, want de verwikkelingen gaan vaak snel en zijn soms mysterieus. De auteur is er in geslaagd een verhaal te creëren, waarin fantasie en werkelijkheid razend knap door elkaar lopen. De verhalen die opa aan Jakob heeft verteld, leiden er uiteindelijk toe dat Jacob de rode zwaan van zijn grootvader terug vindt.


Sjoerd Kuyper (Amsterdam, 1952) schreef al op jonge leeftijd. Op zijn zestiende publiceerde hij zijn eerste gedicht. In 1974 werd hij beroepsschrijver. Er verschenen bundels met verhalen en gedichten voor volwassenen, maar bekendheid verwierf hij vooral met zijn werk voor kinderen. Inmiddels verschenen er meer dan veertig titels van zijn hand. De rode zwaan (uitg. Leopold, 1996), nu dus in herdruk verschenen bij uitgeverij Lemniscaat.

Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 23-10-2015