Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Wat mooi is moet je koesteren - Van der Schoot, Klevering en Van Pelt


'Wat mooi is moet je koesteren'

Van der Schoot, Klevering en Van PeltDe toekomst van de Zuidbuurt, het gebied tussen Maassluis en Vlaardingen, is ongewis. Voor- en tegenstanders van de Blankenburgtunnel, de nieuwe oeververbinding, weten één ding zeker: de Zuidbuurt heeft in de huidige vorm zijn langste tijd gehad. Dat realiseerden Janneke van der Schoot, Anika Klevering en Theo van Pelt zich ook. Ze hebben een fotoboekje uitgebracht, waarin in sfeer en de ambiance van dit gebied is weergegeven. Als vanzelf kwam de titel van dit boekje tot stand: 'Wat mooi is moet je koesteren’.De makers geven in hun voorwoord aan hoe zij dit gebied beleven: de Zuidbuurt is een pareltje. Terwijl aan de noordkant de auto’s op de A20 voorbij razen en aan de zuidkant elk kwartier twee treinen voorbijflitsen, heeft de Zuidbuurt nog rustige plekken te over om te vertoeven. In het boekje maak je in woord en beeld ook kennis met bewoners van de Zuidbuurt. Daarnaast een keur aan foto’s, gemaakt door de Maassluizer Theo van Pelt. Zijn prachtige opnamen zijn verspreid over de seizoenen gemaakt.

De samenstellers geven veel informatie over het gebied, vaak een korte beschrijving van een historisch pand of uitleg over de verhogingen van zand en klei die zo typerend zijn voor de veenpolders. Maar toch zijn de vele bewoners die aan bod komen het meest boeiend. Uit de kennismaking met hen wordt duidelijk hoe, waar en wanneer ze zich in Zuidbuurt hebben gevestigd en wat dat voor hen persoonlijk betekent.

Het lijkt erop dat het mooiste voor het laatst wordt bewaard, want het afsluitende hoofdstuk is gewijd aan het Volksbos. De actiegroep Groeiend Verzet in de Lickebaert riep op tot een massaal volksprotest: in december 1992 worden op één dag maar liefst 16 duizend bomen geplant. Het doel was om plannen van Provincie en Rijk om een vuilstortplaats aan te leggen, te dwarsbomen. En dat is gelukt. En passant lezen we over en zien we bewoners van dit protestbos: een baardmannetje (vogel), een plooirokje (paddenstoel) en de wilde kievitsbloem.

Het boekje is, net als de Zuidbuurt, bescheiden van omvang. De uitstraling van de 82 bladzijden is echter enorm. Je krijgt na lezing zin om het gebied onmiddellijk te bezoeken, en ook met bioloog Leo Batenburg vogels te gaan spotten. En dat is de grote verdienste van de drie samenstellers, die allen een grote pluim verdienen. Inderdaad, wat mooi is moet je koesteren, en dat geldt zeker ook voor dit boekje.
'Wat mooi is moet je koesteren' (82 pagina’s) is uitgegeven door Vers Ontwerp en kost € 15,00. De teksten zijn geschreven door Janneke van der Schoot, de foto’s zijn gemaakt door Theo van Pelt en de grafische vormgeving is van de hand van Anika Klevering. Het boekje is te koop in de boekhandels van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 26-10-2014