Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het sleutelkruid - Paul Biegel


Het sleutelkruid

Paul Biegel
Vijftig jaar oud kinderboek opnieuw verschenen

Volgens kenners behoort Paul Biegel tot de beste Nederlandse kinderboekenschrijvers van de vorige eeuw. Vanaf 1962 verschenen ruim vijftig boeken van zijn hand. Sinds september 2007 geeft uitgeverij Lemniscaat (in samenwerking met uitgeverij Holland) het belangrijkste werk van Biegel opnieuw uit. Inmiddels zijn elf titels verschenen. Het sleutelkruid kwam voor het eerst in 1964 uit en werd een jaar later bekroond als beste kinderboek. Twee jaar geleden verscheen de heruitgave, nu met tekeningen van Harmen van Straaten.In twaalf hoofdstukken krijgt de lezer een kijkje achter de schermen, bijvoorbeeld hoe een televisiedocumentaire wordt gemaakt. Voordat presentator Tom Egbers zijn verhaal voor de camera vertelt, is er al veel werk verzet: het plegen van research en het maken van interviews, wat veel tijd vergt. In het eerste hoofdstuk maken we (voor sommigen: hernieuwd) kennis met de sympathieke Zwitser Franz Krienbühl. Deze architect ontdekte op zijn dertigste het hardrijden op de schaats. Het zou een obsessie voor hem worden. De meervoudig Zwitsers kampioen leeft niet meer. Zijn weduwe wil aanvankelijk niet over haar man en zijn prestaties praten. Dit vanwege haar slechte ervaringen met de Zwitserse pers. Die heeft nooit aandacht besteed aan haar schaatsende echtgenoot. Uiteindelijk geeft ze de NOS toestemming voor een interview, een ontroerend gesprek.

Koning Mansolein regeert al duizend jaar. Over de dieren en de dwergen. Ook over de draken die dan nog bestaan. De koning is bijna vergeten, omdat hij nooit meer in het openbaar verschijnt. De meeste bedienden zijn van ouderdom gestorven en worden niet vervangen. Alleen haas woont nog in de koperen burcht en werkt voor de koning. Als de koning hevig gaat hoesten, wordt de wonderdokter geroepen. De diagnose is niet best: binnen een week zal de koning overlijden, tenzij het moeilijk verkrijgbare sleutelkruid als medicijn wordt toegediend. Dat zal het hart van de koning weer als voorheen laten kloppen.

De wonderdokter zal het sleutelkruid gaan halen, maar moet daarvoor naar de andere kant van het rijk, vele dagen reizen. En zoveel dagen heeft de koning niet. De wonderdokter weet een goed lapmiddel voor de dagen dat hij op reis is. Het hart van de koning moet elke dag één maal flink kloppen, dan haalt hij het misschien. Daarom moet elke dag, voor het slapen gaan, een spannend avontuur worden verteld.

Omdat haas geen nieuwe verhalen meer weet, zorgt de wonderdokter ervoor, dat er elke avond een ander dier aan de poort klopt om een verhaal te vertellen. Intussen gaat de wonderdokter zelf de barre tocht door de bergen aan, om hopelijk op tijd het sleutelkruid te vinden. Dat valt hem zwaar. Zal hij op tijd terugkeren?

Paul Biegel (1925-2006) ontving voor verschillende boeken vier zilveren en twee gouden griffels. Zijn oeuvre leverde hem ook een nominatie op voor de Hans Christiaan Andersenprijs. Zijn bekendste boek is De kleine kapitein. De auteur had hij ook zijn eigen favorieten: De tuinen van Dorr en De soldatenmaker. Het werk van Paul Biegel is vertaald in meer dan twintig landen. Het sleutelkruid is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 15,95.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 15-08-2014