Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De wonderlijke hoed van Beer - Ayano Imai


De wonderlijke hoed van Beer - Ayano ImaiBeer is erg op zichzelf. ‘Waarom zou ik vrienden willen?’, vraagt hij zich af. Hij voelt zich vrij, kan doen en laten wat hij wil. Toch is er ook een minpuntje, want Beer voelt zich wel een beetje eenzaam. Schrijfster en illustratrice Ayano Imai tekent en vertelt het verhaal over Beer die, als hij in contact komt met andere dieren, dat eerst niet wil maar later toch wel kan waarderen. De moraal van het prentenboek, De wonderlijke hoed van Beer: ‘Samen is toch fijner dan alleen’.


In een rustige kleurstelling wordt het avontuur van Beer verteld. Op een dag maakt specht een eigen huisje in de hoed van Beer. Daar schrikt Beer van. Hij wil de vogel weg hebben. En als de specht nog meer woninkjes maakt voor andere vogels, roept Beer: ‘Hou op!’. Beer kan niet voorkomen dat steeds meer vogels in zijn hoed gaan wonen. En dan gebeurt er iets wonderlijks. De hoed gaat groeien. Inmiddels is Beer het gezelschap toch wel gaan waarderen.

Dat Beer het niet leuk vindt om alleen te zijn, blijkt als de vogels voor de winter wegtrekken. Nu zit Beer maanden alleen. Hij wacht en wacht op de vogels, en van dat wachten wordt hij vreselijk moe. Na de winderslaap van Beer keren de vogels terug in de hoed, die inmiddels is uitgegroeid tot een boom.

Het verhaal is niet echt enerverend of spannend, maar dat wordt gecompenseerd door de tekeningen. Details maken de illustraties bijzonder. In het huisje bijvoorbeeld bestaat een deel van de vloer uit gras, en uit het tafelblad groeit een boompje. Als Beer zijn hoed draagt, zitten zijn oren steeds ergens anders, of door de rand van de hoed heen of achter of onder de rand. De tekeningen stralen een dromerige sfeer uit en leveren mooie momenten op, voor zowel de volwassene die voorleest als voor het kind dat luistert en naar de tekeningen kijkt.  Ayano Imai (Londen, 1980) heeft enkele jaren in de Verenigde Staten gewoond, alvorens zij naar Japan ging. Ze studeerde in Tokyo Japanse schilderkunst aan de Musashino Art University. De wonderlijke hoed van Beer is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 13,95. Het boek is vertaald door Joukje Akveld. Klik voor een digitaal voorproefje van het prentenboek op: www.vierwindstreken.com


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 19-09-2014