Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De vijand van mijn vader - Almudena Grandes


De vijand van mijn vader - Almudena Grandes

Grimmig verhaal over de waarde van het leven na de Spaanse BurgeroorlogNino is negen jaar en zoon van een guardia civil. Het is 1947 en de burgeroorlog laat zijn sporen na in heel Spanje. Ook in het zuiden, in Andalusië, waar Nino woont. Hij leeft daar met zijn ouders en zusjes in een kazerne. Dan leert hij Pepe el Portugués kennen, een mysterieuze vreemdeling, die zijn grote vriend wordt. In De vijand van mijn vader van Almudena Grandes kijkt Nino om zich heen en ziet dat er twee werelden ineen zijn, die van zijn vader, behorend tot verdedigers van de wetten van Franco, en die van de ‘rooien’, de socialisten en communisten, met wie de guardia civil genadeloos probeert af te rekenen.

Als de burgeroorlog voorbij is en generaal Franco aan het bewind komt, zijn er nog steeds communisten en socialisten actief, die een andere maatschappij nastreven dan de dictatuur van Franco. Zij worden met harde hand vervolgd, merkt ook Nino. Mannen die moeten vrezen voor hun leven verschansen zich in de bergen, waar de guardia civil niet durft te komen.

De vader van Nino is een guardia civil, naar Nino tegen wil en dank ontdekt. Het brute, straffeloze optreden van zijn vader en diens collega’s schokt Nino heftig. Ook de vader zelf blijkt er veel moeite mee te hebben. De auteur verwoord dat op subtiele wijze. Jammer is, dat zinnen vaak te uitgebreid zijn, soms wel tien regels lang. Dat komt de begrijpelijkheid niet ten goede. Bovendien wordt wijdt Grandes nog al eens flink uit over een persoon of een gebeurtenis, om dan weer terug te keren naar het hoofdonderwerp van het verhaal. Dat haalt helaas de vaart uit het boek.Almuenda Grandes (Madrid, 1960) debuteerde in 1989 met de controversiële, erotische roman Episoden uit het leven van Lulu. Daarna schreef ze nog drie verhalenbundels en zes romans, waarvan er drie in Nederlandse vertaling zijn verschenen. De Vijand van mijn vader berust op historische feiten, aangedragen door een zoon van een guardia civil. Voor haar werk ontving de schrijfster in eigen land inmiddels verschillende prijzen.

De vijand van mijn vader (gebonden, met leeslint) is verschenen bij uitgeverij Signatuur en kost € 22,95. Het is ook als e-boek te koop. Vertaling: Mia Buursma.
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 29-08-2014