Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De verwanten - Guido Bottinga


De verwanten - Guido Bottinga


Spannend verhaal over de Eerste Wereldoorlog, ook boeiend voor volwassenenDit jaar verschijnen er ook leesboeken voor de jeugd met als thema Eerste Wereldoorlog. Mochten we al eerder het spannende jeugdboek Achter de draad van Hans Kuyper bespreken, nu een Young Adult-boek: De verwanten van Guido Bottinga. Speelt het boek Achter de draad zich af in de eerste twee jaren van de Grote Oorlog, het boek van Bottinga heeft een duidelijk link naar onze tijd.Luka is woest, omdat ze denkt dat haar Engelse vakantievriendje haar ontrouw is geweest. Toch beslist ze met hem mee te gaan naar het Belgische Ieper, waar William voor zijn studie de gasaanvallen tijdens de Eerste Wereldoorlog gaat onderzoeken. Als Luka samen met hem brieven doorleest die een Duitse soldaat in de Grote Oorlog aan zijn verloofde heeft geschreven, blijken Luka en William niet toevallig in Ieper te zijn beland.

Luka heeft al sinds haar zevende een probleem. Een jonge man met rood haar lijkt haar op verschillende tijden en plaatsen te achtervolgen. Deze stalker vormt een tweede verhaallijn, die door de gebeurtenissen die Luka en William meemaken in Ieper, van vitaal belang blijkt te zijn voor de plot van het verhaal.

Guido Bottinga slaagt er in de lezer vanaf de eerste bladzij te boeien. In het eerste hoofdstuk (locatie Hoek van Holland) blijkt Luka een paar geheimen met zich mee te dragen. De langzame ontrafeling van de mysteries maakt het boek spannend, met een markante rol voor twee soldaten, die in de Grote Oorlog meevochten aan Duitse en Engelse kant.

De auteur heeft in ruim vierhonderd bladzijden een boeiend verhaal gecreëerd. Natuurlijk over de verschrikkingen van de oorlog, maar Bottinga geeft ook verhelderende informatie over de achtergronden van die oorlog. De verwanten is een grimmig, soms emotioneel verhaal, dat ook menig volwassene zal fascineren.

  
Guido Bottinga debuteerde in 2006 met Een zusje uit een vliegtuig. Het boek werd genomineerd voor de Hotze de Roosprijs voor het beste kinderboekdebuut. Op 14 juni werd het eerste exemplaar van De verwanten overhandigd aan Benoît Mottrie, voorzitter van de Last Post Organisatie. Die eert en herdenkt al bijna negentig jaar de gesneuvelde soldaten door bij de Menenpoort in Ieper elke dag de Last Post te blazen, om acht uur ’s avonds.

De verwanten is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 17,95. Van dit boek is geen e-boekversie beschikbaar.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 29-08-2014