Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De mooiste jaren van Nederland - Han van der Horst


De mooiste jaren van Nederland - Han van der Horst


Opsomming van feiten en gebeurtenissen feest van herkenningNiet de Gouden Eeuw of de periode van industriële revolutie heeft ons land de mooiste jaren gebracht, maar de periode 1950-2000. Dat stelt de Schiedamse historicus Han van der Horst in zijn boek De mooiste jaren van Nederland.De grootvader van Van der Horst werd geboren in 1895 en heeft twee wereldoorlogen meegemaakt en de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw. Interessant genoeg voor de auteur (en ook omdat hij zelf ouder wordt) om te onderzoeken wat in ons land kan worden beschouwd als de mooiste periode. Hoewel hij zijn keuze voor de jaren 1950-2000 niet duidelijk onderbouwt, laat hij wel zien  welke ontwikkeling ons land in die periode doormaakt.
In het ruim vierhonderd pagina’s tellende boek geeft hij gedetailleerd een feitelijk verslag, met als rode draad de politieke verschuivingen. De opkomst van bijvoorbeeld de populistische Boerenpartij van boer Koekoek, dwingt de traditionele partijen zich anders te presenteren, een verandering die jarenlang het politieke gezicht bepaalt.
Maar ook andere thema’s worden behandeld, zoals de woningnood in de jaren vijftig die leidt tot de eerste flatjes met een geiser en een douche, en daarmee tot het verdwijnen van de badhuizen. Voeg daarbij het veranderde straatbeeld, waarbij de olieman, de schillenboer en de melkman het veld ruimen voor supermarkten en het zal duidelijk zijn: voor de oudere lezer is dit boek een feest van herkenning. Dat geldt ook als je leest over de ontwikkeling van de muziek, waarbij de bigband, de rock and roll en de muziek van de Beatles elkaar in rap tempo opvolgen. Ook de nozems, de provo’s, de punk en andere tijdgebonden stromingen spelen een belangrijke rol in het boek.

De mooiste jaren van Nederland kent geen spannende opbouw of logische verhaallijn, maar is simpel een opsomming van feiten en gebeurtenissen. Bij lezers die de periode 1950–2000 of een gedeelte daarvan bewust hebben meegemaakt, zal het boek de reactie ‘Oh ja, zo was het inderdaad’ oproepen, voor anderen is het absoluut de moeite waard als naslagwerk.  Of de  door Van der Horst beschreven periode inderdaad de beste is geweest ? Misschien moeten de mooiste jaren nog komen…   
Han van der Horst (1949) heeft al eerder enkele geschiedenisboeken geschreven. Hij heeft gewerkt bij NUFFIC, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs.

De mooiste jaren van Nederland is ook verkrijgbaar als e-boek en is uitgegeven door Prometheus/Bert Bakker.


Waardering:Boekbespreking door Chiel Harte

email mij

Gepubliceerd: 14-02-2014