Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De miljoenenroof - Rudie Kagie en Marian Husken


De miljoenenroof

Rudie Kagie en Marian HuskenSpannend en waargebeurd verslag van miljoenenfraude door Clemens K.


Boekhouder Clemens K. sluisde in 2009 ruim 15,8 miljoen euro weg van het Amsterdamse kunstfonds BKVB. Hoe het zover heeft kunnen komen met deze man, die in zijn werk bekend stond om zijn betrouwbaarheid en precisie, staat te lezen in De miljoenenroof. De journalisten Rudie Kagie en Marian Husken beschrijven in een spannend boek de affaire, soms van dag tot dag.Clemens K. begint in februari 2000 als hoofd financiën bij het Amsterdamse fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst (BKVB). In de daarop volgende tien jaar zal hij zich ontplooien tot een zeer kundig en betrouwbare boekhouder, die als het nodig is naast zijn fulltime baan er in de avonduren ook nog de financiële administratie van de Stichting Kunst en openbare Ruimte (SKOR) bij doet. Halverwege het eerste decennium van de nieuwe eeuw loopt zijn huwelijk op de klippen. Daarna heeft hij affaires met twee Thaise vrouwen. Die blijken hem later van pas te komen als hij naar het buitenland vlucht.

Het leven van Clemens K. is druk en stressvol, en daarom besluit hij zich te ontspannen op een sportschool. Daar leert hij Henri H. kennen, die een goede vriend van hem wordt. En de vrienden helpen elkaar, wederzijds. Clemens vindt het geen enkel probleem om Henri, die nogal eens krap bij kas zit, geld te lenen. Dat komt altijd snel terug. De kickbokstrainer wil op een gegeven moment 40 duizend euro lenen. Daar schrikt Clemens van, maar geeft hem toch het geld. Dit bedrag komt van een rekening van de SKOR. Henri blijkt niet te vertrouwen, want hij verdwijnt en laat zich daarna niet meer zien.

Vervolgens beginnen voor Clemens de problemen pas echt. Hij laat zich bedreigen en afpersen door Russische criminelen, waarvoor hij uiteindelijk zwicht. Miljoenen euro’s weet hij weg te halen bij het BKVB. Vlak voor het moment dat hij ontmaskerd dreigt te worden, vlucht hij naar Frankrijk, en vandaar later naar Thailand. Als zijn vervalste Israëlische paspoort verlopen is, zet de Thaise politie hem op het vliegtuig naar Nederland. Daar moet hij een straf van vijf jaar uitzitten.

De reconstructie van dit drama, niet alleen voor Clemens K., maar ook voor zijn gezin, blijft de lezer constant boeien Het is meeslepend geschreven en leest als een thriller, met dien verstande dat dit verhaal berust op ware gebeurtenissen.

  

Rudie Kagie en Marian Husken werkten als redacteur bij het weekblad Vrij Nederland. Beiden publiceerden al eerder boeken, vaak gebaseerd op actuele onderwerpen.
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 14-11-2014