Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Blind geloof - Jenna Miscavige Hill & Lisa Pulitzer


Blind geloof - Jenna Miscavige Hill & Lisa Pulitzer
Persoonlijk verslag over het leven binnen de Scientology Kerk

De Scientology Kerk zegt een organisatie te zijn met tienduizend kerken en missieposten,, verspreid over 167 landen. Aan het hoofd staat David Miscavige. Zijn nicht Jessica Miscavige Hill groeide op binnen de muren van deze kerk. Samen met haar ouders en een broer verbleef ze er ruim tien jaar. Onafhankelijk van elkaar hebben de auteur en de andere gezinsleden met veel moeite de kerk kunnen verlaten. Jenna Miscavige Hill doet in Blind geloof verslag over haar leven binnen de sekte. Niet eerder verscheen er een boek over deze organisatie dat zó van binnenuit is geschreven.Als Jenna wordt geboren zijn haar ouders ruim vijftien jaar aanhangers van de Scientology Kerk. En als zij twee jaar is, verhuist het gezin naar een woning op het terrein van de kerk. Beide ouders laten een goed betaalde baan bij een softwarebedrijf schieten, om zich volledig in te zetten voor de organisatie van de Scientology Kerk: Sea Org. Deze organisatie slokt hen zo op, dat ze geen tijd meer hebben voor hun kinderen. Die worden intern opgevangen, dag en nacht.

De beschrijving van haar jeugd levert een miserabel beeld op: weinig tot geen contact met vader en moeder, lange dagen fysiek hard werken, ook als jong kind. De sessies met leraren en auditoren blijken niet te harden. Maar omdat ze nog zo jong is, denkt Jenna dat het zo hoort. Achteraf beschrijft ze deze periode als een complete hersenspoeling. Ze realiseert zich wel al jong dat ze iets mist in de strakke, disciplinaire opleiding: ruimte voor een eigen mening en het kunnen uiten van creativiteit.

Omdat haar ouders een hoge functie vervullen, krijgt de auteur als kind verschillende privileges in de vorm van extra vrije tijd en reisjes, waarbij ze zich al snel realiseert te worden voorgetrokken. Die voorrechten worden ingetrokken als ze zich als puber tegendraads opstelt, ze wordt dan geconfronteerd met een harde, sadistische organisatie, zo gruwelijk, dat ze besluit uit de kerk te stappen. Dat gebeurt als ze verliefd wordt en wil gaan trouwen. Maar de Scientology Kerk verlaten is niet zo eenvoudig, zo blijkt uit boek, er moeten vele hindernissen worden genomen. En dat geldt ook voor haar ouders en broer, zo hoort ze later. De auteur schetst in begrijpelijke taal de werking van een autoritaire organisatie als de Scientology Kerk. Een onthullend boek dat leest als een spannende thriller. Met dit verschil, dat het verhaal van Jenna Miscavige Hil wél echt is gebeurd.

Jenna Miscavige Hill (1984) is een van de oprichters van www.exscientologykids.com. Dat is een organisatie die steun biedt aan jongeren die met de Scientology Kerk willen breken. Ze woont met haar man en kinderen in Zuid-Californië. Lisa Pulitzer (1964) is coauteur van dit boek, en bekend van de bestseller Het begon toen ik veertien was van Elissa Wall. Blind geloof is verschenen bij uitgeverij Artemis en co. en kost € 18,95. Vertaling: Gies Aalbers en Edwin Krijgsman. Het is ook als e-boek te koop.Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 05-09-2014