Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Meester Mark draait door - Mark van der Werf


Meester Mark draait door - Mark van der WerfOpenhartige beschrijving van mislukte carrière in het basisonderwijsHij is al jaren werkzaam als verslaggever bij het Algemeen Dagblad als hij op zijn vijfendertigste een bepaalde verzadiging voelt. Mark van der Werf besluit dan te stoppen met het interviewen van weer een CEO of een ‘parlementaire hotemetoot’. Hij gooit het roer om en besluit leraar te worden op een basisschool in de binnenstad van Rotterdam. Als nieuwbakken meester komt hij dan terecht in de steeds maar voortrazende mallemolen van het onderwijs. En dat is een verslag in boekvorm waard. Zo ontstond Meester Mark draait door. De ondertitel van het boek luidt: Ten onder in het onderwijs. Dat maakt meteen al duidelijk hoe de carrière van meester Mark eindigt.
Als onervaren leerkracht maakt de auteur een vliegende start in groep 3 op de Augustinusschool. Als jong broekje in het vak werkt hij naast de zeer ervaren juf Karin, die al voor de klas stond toen hij zelf nog geboren moest worden. Het gaat goed, is steeds het commentaar van zijn door de wol geverfde collega. Zelf heeft hij regelmatig het gevoel dat hij geen overwicht heeft op de kinderen.

In het tweede studiejaar gaat hij zelf lesgeven in een groep 7. Dat verloopt met veel ups en downs. Hij heeft zijn handen vol aan het houden van orde, maar meester Mark loopt tegen een nog veel groter probleem op: de tijdrovende administratie. Deze berg is wel erg hoog. Er valt voor meester Mark geen eer aan te behalen. En het ergste is: hij ziet er het nut niet van in. Hij moet verslag maken van alle oudergesprekken, logboeken bijhouden, groepsplannen en didactische werkplannen schrijven, voortgangsgesprekken noteren en arrangementenplanningen maken.

Na veel vallen en weer opstaan besluit Van der Werf al vrij snel, na anderhalf jaar, er de brui aan te geven. Zittend op een skippybal bij de haptonoom, die hem inmiddels begeleidt, staat zijn besluit ineens vast: dit vak is niet voor hem weggelegd.

Heel openhartig beschrijft Van der Werf zijn bevindingen in het basisonderwijs. Hij heeft iets geprobeerd en dat is anders uitgepakt dan hij had gehoopt. Zijn beslissing om te stoppen vereist in wezen nog meer moed dan het tegen beter weten in doorgaan.

De auteur is erin geslaagd een mooi beeld te schetsen van de dagelijkse gang van zaken op een basisschool. Hij kijkt verwonderd rond, met de ogen van een buitenstaander die zijn best doet zich er thuis te voelen. Een grote verdienste is, dat hij het onderwijs op zijn school niet belachelijk maakt. Integendeel, hij toont respect voor de leerkrachten die het met veel overgave wél volhouden, vaak al tientallen jaren.Mark van der Werf heeft zijn oude ambacht weer opgepakt. Hij is nu freelance journalist, die veel artikelen aanlevert voor het AD. Ook schrijft hij voor Teachers in Media.
Meer informatie: http://www.meestermarkdraaitdoor.nl/ Meester Mark draait door is verschenen bij uitgeverij Scriptum (paperback, 200 blz.) en kost € 16,00. Ook als e-boek verkrijgbaar..


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 05-12-2014