Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Jolanda, dochter van de Zwarte Piraat - Geronimo Stilton


Jolanda, dochter van de Zwarte Piraat


Geronimo Stilton

Vrolijke avonturen voor kinderen, gebaseerd op een klassiek verhaalDe boeken van Geronimo Stilton zijn ongekend populair. Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de prachtige, soms pagina's grote illustraties en de opvallende typografie. Over de avonturen van de muis Geronimo en zijn familieleden zijn in inmiddels (in vele talen) tientallen boeken verschenen. Bovendien worden ook klassieke boeken uit de wereldliteratuur voor kinderen herschreven. Het boek Jolanda, dochter van de Zwarte Piraat is daar een voorbeeld van.

Bij dat herschrijven baseerde Stilton zich op werk van de Italiaanse schrijver Emilio Salgari, verantwoordelijk voor tientallen avonturenromans, die over de hele wereld worden gelezen. Verhalen over piraten, in verre exotische landen, met als wellicht beroemdste voorbeeld de piraat Sandokan. Salgari schreef ook een serie boeken over de Zwarte Piraat, waarbij in een van de verhalen zijn dochter Jolanda een hoofdrol speelt. Dat thema heeft Geronimo Stilton gebruikt voor Jolanda, dochter van de Zwarte Piraat.

Aan het einde van de zeventiende eeuw zijn kapers onder leiding van kapitein Morgan de schrik van de Caraïben. Als zij het bericht ontvangen dat de dochter van hun vroegere commandant, de Zwarte Piraat, ontvoerd is door de graaf van Medina, staat hun maar één ding te doen: haar bevrijden. Dat levert niet alleen een spannend avontuur op, maar laat je ook genieten van de illustraties, soms twee pagina's groot.

De zinnen bevatten wel eens moeilijke of lastig uit te spreken woorden. Toch moet dat voor kinderen vanaf negen jaar, voor wie het boek is bedoeld, geen beletsel zijn om het te lezen. Heerlijk boek voor in de zomervakantie, maar natuurlijk ook voor de rest van het jaar.De boeken Klassiekers, naverteld door Geronimo Stilton, worden uitgegeven onder de naam Geronimo Stilton. Ze zijn gebaseerd op de ideeën van de oorspronkelijke schrijfster Elisabetta Dami. De boeken worden herschreven door diverse schrijvers in een studio in Italië.

Jolanda, dochter van een zwarte piraat is verschenen bij uitgeverij De Wakkere Muis en kost € 12,50. Vertaling Dorette Zwaans.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 18-07-2014