Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis - Els Kloek


1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis - Els KloekMonumentaal, schitterend boek resultaat van tien jaar werk

Historica Els Kloek heeft met een team van meer dan driehonderd deskundigen de afgelopen tien jaar gewerkt aan de totstandkoming van het Digitaal Vrouwenlexicon. Daar is het rijk geïllustreerde boek ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ uit voort gekomen. Een monumentaal naslagwerk. 


Het project Vrouwenlexicon is opgezet door het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur, sinds 2011 ondersteund door het Huygens Instituut voor Geschiedenis. De verzamelde gegevens zijn opgeslagen in een databank, waaruit dit boek is samengesteld. In 2005 schrijven Els Kloek en Anna de Haas al dat op termijn een ‘verzameld werk in boekvorm’ zou kunnen verschijnen. In februari van dit jaar was het zover.


Veel bekende vrouwen uit de geschiedenis hebben een plaats gevonden in dit boek. Maar voor de doorsnee lezer zijn de meeste vrouwen onbekend. Daarom is het interessant om te lezen waarom die toch in dit vuistdikke naslagwerk zijn opgenomen. Eenmaal het boek geopend blader je van persoon naar persoon. Bij de beschrijvingen zijn vaak foto’s van de betrokkenen geplaatst. Voor vrouwen die in de middeleeuwen leefden ligt dat moeilijker. Daarom is in die gevallen gekozen voor een ets met het portret van de vrouw of een foto van het graf van de besprokene. Na elk van de vijf beschreven periodes wordt een groot deel van de vrouwen paginagroot (vaak in kleur) afgebeeld.


Het team onder leiding van Els Kloek heeft schitterend werk geleverd. Overzichtelijk, duidelijk en bovenal interessant. De teksten zijn makkelijk leesbaar en de biografieën zijn systematisch ingedeeld. Soms is de tekst aan de korte kant wegens plaatsgebrek. Daarom raadt de auteur ons aan ook internet te raadplegen.


Irma Boom ontwierp de kaft en koos er voor het boek te drukken op zachtroze papier. Zij verdient een vermelding voor de speciale oplage in de vorm van een handtas. In verband met het verschijnen van ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis’ heeft de Universiteit van Amsterdam (in de Bijzondere Collecties) een tentoonstelling georganiseerd over de meest opmerkelijke vrouwen, aangevuld met bijzondere objecten, geschriften en afbeeldingen. De tentoonstelling duurde tot 20 mei 2013.
 Els Kloek noemt zichzelf in de inleiding ‘een van de vrouwenhistorici van het eerste uur’. Daarmee duidt ze op een groep vrouwen die zich vanaf de jaren zeventig verdiepte in het leven van vrouwen die een rol spelen of speelden in de Nederlandse geschiedenis. De auteur schreef eerder het boek ‘Vrouw des huizes - een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw’.  '1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis' is in gebonden uitgave verschenen bij uitgeverij Vantilt (www.vantilt.nl) en telt 1556 pagina’s. Het boek kost € 39,90. De speciale handtaseditie kost € 75,00

Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 19-04-2013